Meny Søk
DSC_1819_moen6.JPG
Svein Ivar Moen smører skiskytterlegenden Bjørndalens ski, og bruker bobil for å holde seg frisk gjennom hele sesongen.

Bor i bilen til Bjørndalen: -Går som smurt

Skismører Svein Ivar Moen (41) har flyttet inn i bobilen til sjefen sin, Ole Einar Bjørndalen. Bobilen skal holde Ole Einars viktigste mann fit for fight hele sesongen.


- Det går som smurt, smiler supersmøreren om livet i bobilen til kongen av skiskyting. (Bobil)kongen har selv flyttet ut for å gi plass til Moen.
20150215_085108svein-ivar-moen.jpg
Frisk i bobil: Svein Ivar Moen holder seg sykdomsfri i Ole Einar Bjørndalens bobil. 

Verdens beste

Skismøreren er Ole Einars viktigste mann og skal sørge for minst like gode ski som konkurrentene og helst hakket bedre.

- Men han er også en viktig sparringspartner i forhold til trening, teknikk og valg av skipar, sier Bjørndalen om sin jevnaldrende barndomskamerat som selv har flere VM-titler som en av verdens aller beste hundekjørere.

Frisk bobil

Den siste måneden har bobilen fartet rundt på europeiske veier med Svein Ivar Moen bak rattet. Så langt har det fungert perfekt. I motsetning til tidligere sesonger har Moen holdt seg frisk.

Det er helt avgjørende for Bjørndalen at skismøreren hans er 100 prosent hele sesongen og ikke blir slått ut av matallergi eller smitte. Løsningen var å sette hjul på hotellrommet til Moen.

DSC_1812_moen.JPG
Full kontroll: Svein Ivar lager maten selv for å unngå matallergi.

Eget kjøkken

- Med eget kjøkken har jeg god kontroll på matallergien, sier Moen som ikke tåler animalsk fett.

I tillegg sparer han enormt med tid på logistikk og unngår smittekilder som hoteller. Bjørndalens supersmører stortrives med campinglivet i luksusbilen til Ole Einar hvor «selv senga er bedre enn den han har hjemme».

- Dessuten vekker dette gamle, gode minner fra mange sommerferier i campingvogna til bestefar, smiler Moen som også bruker egen bobil i forbindelse med hundekjøringen.

DSC_1822_moen3.JPG

Punger ut

Bjørndalen var krystallklar på at han ville ha Svein Ivar Moen som sin smører denne sesongen. Etter forhandlinger med skiskytterforbundet fikk han det som han ville. Ole Einar betaler lønna av egen lomme.

- En god investering, mener Bjørndalen.

De vokste opp og konkurrerte i samme skikrets og gått sammen på skigymnaset i Geilo. Svein Ivar som er fra Lillehammer, har jobbet mange år i forbundet, blant annet som smører og smøresjef.

- Det er spennende og nytt for meg å ha ansvaret for bare en løper. Det betyr at jeg kan gå enda mer i dybden og jobbe enda mer metodisk, forteller Moen med stålkontroll på skiparken til den nå 41 år gamle skiskytterlegenden.

Skismøring er ifølge Moen ikke kunst eller bare vitenskap - det handler først og fremst om systematikk. Utfordringen er de mange lunefulle variablene med hurtige endringer i underlaget.

image002.jpg

Har truffet

Det er derfor normalt at det svinger for det handler om små marginer. Det er ikke uvanlig at man kan ha dårligere ski enn konkurrentene i tre-fire av ti renn. Målet for den ambisiøse duoen er å treffe med smøringa i ni av ti renn. Ifølge Bjørndalen har det så langt bare vært ett renn hvor skiene har vært for dårligere. I de andre har han hatt like bra eller bedre enn konkurrentene.

- Vi er nok ganske like, Ole Einar og jeg. Vi vil hele tiden utvikle oss, finne nye ting, teste ut og alltid se fremover til neste konkurranse, neste renn, neste gang, sier Svein Ivar Moen.